Cognacprovning Malmö, Cognacprovning Göteborg, Cognacprovning Stockholm

Cognacsprovning Malmö, Cognacsprovning Göteborg , Cognacsprovning Stockholm

 

"Vinet smakade skit. Blaskigt och tunt var det. En gång hade det varit hyggligt, nästan gott. Men Hugenotter hade slagit ihjäl katoliker, och katoliker hade slagit ihjäl hugenotter, och mitt i allt ihjälslagande hade också vinstockar dött och vingårdar hade lagts öde. I ivern att snabbt ställa allt tillrätta gjorde bönderna fel.

Eller var det kanske nåt med jorden? För mycket kalk? Inte heller tålde vinet sjöresan till England, annars hade man kunna låtit eländet gå på export.

Bönderna i Charente-distriktet ansåg att de var illa lottade, 1500-talet såg ut att bli riktigt dystert. Ett riktigt dåligt vin var vad de hade. Svagt blaskigt och ömtåligt. Men, någon kom på idéen att varför ej prova att destillera vinet? Det gjorde ju Holländarna, "Brandewijn", brännt vin...

Den första Cognacen var såklart ingen höjdare, den var nog striknin. Den var ej lagrad, ej blandad med andra sorter. Men den var Cognac, och sedan dess görs ALL Cognac på samma vis, på Charente bönders vis.

Så kom krigen åter... Vad göra? Hur skulle man kunna behålla destillatet utan att det blev dåligt i väntan på att krigens slut? Jo, man hällde destillatet på ekfat. Plötsligt, hade man förädlat, drycken ännu mer. Resultatet, blev en lenare, rundare dryck som var rik på smaker…

Eftersom viss dryck hade dunstat bort, fyllde man sålunda på med mer dryck. Och helt plötsligt satt den där. Cognac...!"

Simon Axéll-Thoor

Cognacsprovning Malmö, Cognacsprovning Göteborg , Cognacsprovning Stockholm samt  hela Sverige 

Vår resa börjar med historik och framställningsteknik utav detta gyllene guld.

 VS (very superior old pale) Lagrad minst 2,5 år på fat

VSOP ( very superior old pale) eller VO (very old). Minimilagring om 4,5år

XO (extra old), Extra, Napoléon. Minst 6 års lagring.

Välkommen till en gyllene lagrad afton