Romprovning Malmö, Romprovning Göteborg, Romprovning Stockholm

 

Romprovning Malmö, Romprovning Göteborg, Romprovning Stockholm

"År 1493 lastade Christofer Columbus sockerrör på sin andra resa ifrån Kanarieöarna. Senare planterades densamma på Puerto Rico, Jamaica samt Kuba. Till en början utvanns enbart socker och det dröjde över 100 år innan man förstod att man kunde destillera melassen.

Spanjorer, Portugiser, Fransmän, Engelsmän alla i ett "handelssammelsuriumskrig" med varandra. Och alla påstår de att deras sk romstil är originalet.

Kortfattat kan man beskriva stilarna så här:

  • Rhum industriel: Destillering av melassen i industriell skala som ger en vit rom.
  • Rhum agricole: Romen görs av sockerrörsjuice som efter jäsning lagras i en sk enkelpanna. Vanligtvis lagrar man sedan romen på olika typer av ekfat, och efter 3 år kan den kallas för "vieux rhum". Rommen kan såklart lagras vidare i årtionden och det är då rom blir härligt ekad brun, och ljuv harmoniell i smaken. En riktigt härlig avec.

Härtill kan man kortfattat konstatera att:

Brittisk rom är kraftfull, Spansk är ganska lätt samt Fransk är något mittemellan."

Romprovning Malmö, Romprovning Göteborg, Romprovning Stockholm samt hela landet

 


Vi börjar med en kort historik om dryckerna Ni valt att prova. Att känna till tillverkningsprocess och ursprung ger både inblick och insikt, kuriosa blandas med ren fakta för den perfekta mixen som blir till en helhet och en intressant provning.

Vi lär oss skillnaden mellan "Rhum industriell" och "Rhum agriculture".

Vad skiljer sig Fransk stil kontra Engelsk samt Spansk?

Sockerrör. Finns det någon annan av moder jords grödor som orsakat så mycket blodspill samt ruskigheter?

 

Rom, världens största spritsort och dessutom mest världsomspunnen.

 

Välkommen till en Romresa i den Karibiska övärlden samt mellanamerika.